Wimbledon är platsen som gjorde sporten tennis till en konkurrenskraftig sport och så har har det förblivit i över 130 år, där en av de viktigaste händelserna inom sporten äger rum varje år.

När Wimbledon skapades

All England Club skapade 1868 för turneringar inom cricket men kom att också ha tennisbanor från och med 1875. Detta var året efter att Walter Clopton Wingfield hade introducerat sporten tennis i Storbritannien. Klubben ändrade då även namn till All England Lawn Tennis and Croquet Club. Eftersom man behövde pengar för att framförallt underhålla och byta ut gräset på de olika banorna så bestämde man sig för att årligen hålla en turnering. Man kunde på så sätt ta inträde för denna turnering och erbjuda en trofé till vinnaren. Svårigheten låg i att komma fram till regler som gällde för alla, vilket hittills hade varit rätt så rörigt. Styrelsen skrev då ner de regler som man kom fram till, vilket gäller än idag. Den enda förändringen som gjorts är höjden på tennis nätet och avståndet mellan linjerna på planen.

Den första turneringen spelades endast av män och man körde bara singelmatcher. 22 spelare deltog i turneringen och cirka 200 personer kom för att titta. Banorna anordnades på så sätt att matchen skedde i mitten och åskådarna samlades runt om planen. Turneringen blev så populär, dock var det tennismatcherna som lockade åskådarna så man valde att fasa ut cricket från klubben.

När kvinnorna också började delta vid Wimbledon

Det var först 1884 som den första turneringen för kvinnor ägde rum. Totalt så deltog 13 spelare och vinnaren av turneringen det året var Maus Watson. Samma år så började en turnering för männen där man kunde spela dubbel, och priset var då en trofe som Oxford University Lawn Tennis Club hade donerat. Eftersom Wimbledon bara blev allt mer populärt så började också arenorna att växa för att kunna ta emot fler åskådare. Man börja införa sittplatser och organisera publiken allt mer.

Vid sekelskiftet så blev Wimbledon internationellt erkänt och man började införa tävlingar med personer från andra länder. 1905 så vann för första gången en person från ett annat land och det var May Sutton från nordamerika som kammade hem segern. Två år därefter så var det australiensaren Norman Brookes som tog hem priset. Från och med detta år så har endast två brittiska spelare kammade hem segern, Arthur Gore och Fred Perry.

Under första världskriget så spelades inga matcher i Wimbledon och föreningen All ENgland Club lyckades hålla sig vid liv tack vare donationer från dess medlemmar. När man påbörjade arbetet pånytt 1919 så var det nya spelade som tog över ligorna.

Odödliga ikoner inom sporten som vunnit vid Wimbledon

Den professionella eran ledde fram till fyra odödliga spelare vid Wimbledon. Den första spelaren var Björn Borg från Sverige, den enda i historien som hittills hade lyckats höja trofén fem år i rad. Finalen som spelades 1980 mot John McEnroe är än idag utsett till en av de bästa matcherna någonsin. Därefter kom tysken Boris Becker, som vann första gången endast 17 år gammal. Han blev en symbol för en mer modern tennis.I slutet av 80-talet skapade den nordamerikanska Martina Navratilova ett nytt rekord, d¨hon lyckades kamma hem 9 vinster varav 6 i rad. Slutligen så korades också Pete Sampras som en odödlig ikon då han under 1993-2000 lyckades kamma hem 7 vinster.

Under de senaste åren så har Roger Federer varit en av de största ikonerna, med sex finaler i rad och fem vinster mellan 2003 och 2007. Han nådde hexan 2009 och hepta under 2012. Det året spelade Murray finalen för första gången och han grät av besvikelse över förlusten.