Fédération Internationale de Football Association

FIFA, världens äldsta nationella fotbollsförbund, var föregångare till flera nationella förbund som bildades i bland annat Wales, Skottland och (dåvarande) Irland. FIFA är en förkortning av The Football Association, på franska Fédération Internationale de Football Association och svensk översättning: Internationella federationen för associationsfotboll,

en organisation som grundades i Paris 1904.

Sporten sprider sig

Som sport spreds fotbollen ute i världen, och i början av 1900-talet hade såväl Italien, Chile, Frankrike, Nederländerna, Sverige och Danmark bildat egna fotbollsförbund. I och med detta ansåg man att den allt populärare sporten behövde en internationell organisation, som skulle ha i uppgift att samordna och organisera sporten på olika sätt.

Numer har FIFA 211 medlemsförbund, senast i raden att ansluta sig var Kosovo och Gibraltar som gick med 2016. De fotbollsförbund som är med i Fifa tävlar som egna nationer, även om vissa av dem tillhör ett annat land. Detta gäller exempelvis ögruppen Färöarna som tillhör Danmark samt England, Skottland, Wales och Nordirland. De geografiska zonerna är inte identiska med de världsdelarnas geografiska läge. Ett exempel på detta är att både Kazakstan och Israel hör till Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, trots det att dessa båda länder ligger i Asien.

Association football

Franskans Fédération Internationale de Football Association kommer från engelskans Association Football. Från början användes begreppet för att för att skilja traditionell fotboll från rugby, eftersom de som spelade rugby tyckte att det var den den enda riktiga sortens fotboll. Numer används begreppet sällan, och har ersatts av ordet soccer; en förvanskning av ordet association.

Olika mästerskap

VM i fotboll för herrar är FIFA:s främsta mästerskap, men man organiserar även VM i fotboll för damer, i så kallad

futsal och strandfotboll, U17 samt U20-VM i fotboll, VM för klubblag och sist, men inte minst, fotbollen som spelas i sommar-OS.

När det gäller U17-VM (FIFA U-17 World Cup) spelas det som ett officiellt världsmästerskap för pojklandslag. Spelarna får ännu inte ha fyllt 17 år. Första gången turneringen spelades var 1985, sedan dess har FIFA arrangerat mästerskapet vartannat år.

U20-VM (FIFA U-20 World Cup) spelas på samma vis, fast då med pojkar ännu inte fyllda 20 år. Mästerskapet har anordnats vartannat år sedan 1977.

FIFA:s ledning

2016 valdes Gianni Infantino till FIFA:s nye president, efter att ha tagit över efter Sepp Blatter, som då hade varit förbundets president sedan 1998. Schweizaren Infantino är nummer nio i raden av FIFA-presidenter. 2015 blev Blatter misstänkt för inblandning i en korruptionsskandal, varför han tvingades avgå.

Utgifter och intäkter

I takt med att allt fler länder har blivit självständiga, har även antalet slutspelsplatser successivt ökat, och 2026 kommer man att erbjuda hela fyrtioåtta slutspelsplatser. Fotbolls-VM har minst sagt vuxit till ett gigantiskt evenemang, och såväl kostnader för att arrangera alla olika mästerskap som intäkter i form av sålda platser, sponsoravtal etc. landar på enorma summor pengar.

Kuriosa

Det finns dokumentation som tyder på att den äldsta formen av fotboll spelades i Kina :https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fotbollens_historia redan på 400-talet f.Kr. men dess absoluta ursprung är ingenting man har kunnat fastslå med säkerhet.

När man för några år sedan kom på nya tekniker som möjliggör elektroniska chips i bollar och kameror på målstolpar, hade man en diskussion inom FIFA om huruvida tekniken kunde vara något för de egna mästerskapen eller inte. Man tittade på experiment som gjorts, och beslutade efter det att inte införa tekniken. Dock sägs det att det rådde oenighet inom förbundet och FIFA har fått kritik för beslutet från bland andra Arsene Wenger, manager för fotbollsklubben Arsenal, som menar att den som älskar sporten borde vara intresserad av teknik som kan leda till mer rättvisa domslut och beslut.