Världsmästerskapen i fotboll 2018 kommer att spelas från den 14 juni – 15 juli i Ryssland. Landet är för första gången värd för tävlingen, och har inrättat 11 städer som kommer att fungera under mästerskapet. Det är första gången VM sker i Östeuropa och den elfte gången VM hålls i Europa. FIFA valde Ryssland på grund av ett ökat intresse för fotboll från den ryska befolkningen, tack vare investeringar som gjorts inom sporten samt ett ökat intresse för det ryska Premier League. Vidare så har Ryssland också börjat ta emot många utländska spelare in till landet.

Dragning av grupperna inför VM 2018

Eftersom Ryssland är värdnationen är de automatiskt kvalificerade för turneringen. Brasilien var dock först med att säkra sin plats för VM 2018. Dragningen av grupperna för det ryska VM:et ägde rum den 1 december 2017 i Moskva. Det var totalt 32 lag som delas in i åtta grupper, och indelningen var baserat på FIFA:s världsrankning under oktober 2017. Alla grupper samt datum för matcherna är redan nu offentliga.

Spelaren som höll i dragningen av grupperna var den tidigare engelska spelaren Gary Lineker och den ryska journalisten Maria Komandnaya. För att hjälpa till i dragningen kallade FIFA in sju representanter från vart och ett av de lag som redan vunnit titeln en gång tidigare, för att bilda grupperna inför VM 2018. De utvalda företrädarna var bland annat den brasilianska spelaren Cafu, den argentinska spelaren Diego Maradona, den italienska spelaren Fabio Cannavaro.

Olika städer där matcherna kommer att spelas

Ryssland föreslog flera olika städer så som Moskva, Kaliningrad, Kazan, Samara, Krasnodar, Nizjnij Novgorod, Rostov-on-Don, Volgograd, St Petersburg, Saransk, Sochi, Yaroslavl och Jekaterinburg för att fungera under VM 2018 och för att ta emot spelarna. Alla städerna är belägna i den europeiska delen av Ryssland, med undantag för Yekaterinburg, som ligger i den asiatiska delen av Ryssland. Totalt så är det alltså 11 städer och 12 arenor, en stad mer än kravet som FIFA har. Av dessa 12 arenor så är 2 renoverade och 10 återuppbyggda.

Oficiella maskotten och boll

Valet av maskoten för VM 2018 ägde rum 2016. I tävlingen, var djuren såsom varg, katt, sibirisk tiger och björn populära. Man kom dock fram till valet den 21 oktober 2016, då man utsåg vargen Zabivaka till maskot. Detta namn betyder på ryska “en som gör mål” vilket ansågs passande till eventet. Den officiella VM bollen 2018 är dock inspirerad på Telestar, vilka var de officiella bollarna mellan 1970-1974.

Invigning av VM 2018

Invigningen av VM 2018 kommer att äga rum den 14 juni på Luzhniki-stadion i Moskva. Invigningsmatchen kommer att vara mellan värdnationen Ryssland och Saudiarabien. Detta är tredje gången som invigningsmatchen inte spelas av ett landslag på topp nivå eller av ett tidigare land som redan vunnit VM. Schemat för invignings showen har inte publicerats än.

Landslagens uniform inför VM 2018

Som en del av turneringens tradition, lanserar alltid leverantörer ny sportutrustning och uniformer för VM. Adidas var den första leverantören att komma ut med en ny kollektion och har har redan lanserat att de alla de skjortor som de är sponsorer till. Nike och andra sportföretag har också presenterat deras nya uniformer som lagen kommer att bära i under VM i Ryssland 2018.

De flesta uniformer refererar och inspireras av tidigare uniformer som burits under andra VM. Dessutom används nya sorters tyger som bidrar till enklare och mer flexibel kropps ventilation, vilka formar sig bättre efter fotbollsspelarens kropp och leder till bättre prestation på plan. Dessutom är det värt att kolla in de mönster, färger och tryck som skapas för varje urval, det är en festival av vackra uniformer som klär spelarna under VM 2018.