Det var precis på håret att Sverige lyckades kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland år 2018. Det var först efter två bragdmatcher mot Italien som Sverige slutligen blev kvalificerade. Den 14 juni drar hela tävlingen igång i Ryssland för att sedan avslutas med en stor final på söndagen den 15 juli. Redan från början fanns Sverige i den tredje seedningsgruppen och detta blev tufft för det svenska laget. De lottades nämligen att möta grupp F och i denna finns världsmästare som Tyskland, samt Sydkorea och Mexiko.

Ingen Zlatan i det svenska laget

För den som önskar se Zlatan spela i det svenska laget kommer tyvärr fotbolls-VM att bli en besvikelse. Varken uppvisningar eller mål från denne omtyckta spelare kommer att komma med. Zlatan har nämligen gjort klart att denne inte kommer att spela med det svenska landslaget alls i framtiden. Detta starka missnöje uttryckte han efter det att det svenska laget senast inte klarade kvalet till VM och så höll det alltså på att bli även i år. På grund av detta har det svenska laget nu fått prova en helt ny strategi. De väljer nu att skicka ett mycket ungt lag till VM och Ryssland. Dock inte utan spekulationer om Zlatan. Redan när kvalificeringen var klar började det diskuteras om denne skulle vara en del av det svenska laget eller inte men så blev det alltså inte. Även landslagets tränare har gått ut med denna information kort efter det att kvalificeringen var gjord.

De unga spelarna får chansen

Det blir under år 2018 de unga spelarna som får sin chans att kunna representera Sverige under VM i Ryssland. Sverige är i vanliga fall riktigt bra på fotboll, men det tidigare laget fungerade inte ihop och det var därför kvalificeringen blev tuff. Därför byttes laget ut och innehåller nu flera unga förmågor. Juniorlaget har en hel del spelare med och många resonerar som så att det inte är mer än rätt att dessa unga spelare ska få chans att spela i VM eftersom att de spelade så pass bra i kvalserien. Detta ses som en mycket stor framgång för de unga spelarna som i många fall knappt är 20 år fyllda.

Spelare som spelar smart

Förvisso kan man inte komma ifrån att det svenska laget innehåller flera unga spelare. Man kan dock inte påstår att de tar sig vatten över huvudet bara för att de ställer upp trots låg ålder. Spelarna känner alla till vilka begränsningar de har, men de låter sig samtidigt inte vara hindrade av de begränsningar om finns utan de försöker istället jobba runt dem. De unga spelarna har lite mindre spelvana och självklart kan det uppstå en eller annan situation där en fotbollsexpert kan påstå att det svenska laget inte har någon som helst chans i VM-spelet. Kanske kommer faktumet att det unga svenska laget inte ses som ett hot vara det som slutligen ger Sverige vinstbiljetten i VM? De unga spelarna kanske inte kan allt, men de har i alla fall lovat det svenska folket att de alltid ska göra sitt allra bästa, oavsett som händer.

Det svenska laget matcher under VM 2018

Sverige är med i grupp F och denna grupps matcher ska alla spelas mellan den 17-27 juni. Den 18 juni kommer Sverige att inleda sitt spelande mot Sydkorea 18 juni i staden Nizhny Novgorod. Mötet med de absoluta favoriterna Tyskland äger sedan rum i Sotji den 23:e juni. Sverige avslutar sedan sitt gruppspel den 27:e juni mot Mexiko i staden Jekaterinburg.

Vilka städer ska Sverige egentligen spela i?

Nizjnij Novgorod är den stad där svenskarna börjar sin VM-turnering. Här finns en folkmängd på 1,3 miljoner invånare och arenan Nizjnij Novgorod-stadion har 45 000 platser. Denna arena invigs i samband med VM år 2018. Denna stad kallades under sovjettiden för Gorkij och det efter författaren Maksim Gorkij. Denna stad är en bilstad och har också en stor fabrik vid Volga. Denna stad var under en mycket lång tid helt stängd för alla utlänningar. Fredspristagaren och kärnforskaren Andrej Sacharov blev därför förvisad hit under 1980-talet.

Sotji är den stad där Sverige möter den regerande världsmästaren Tyskland. Här finns 394 700 invånare och arenan Fiisjt-stadion med sina 40 000 platser stod invigd år 2013. Orten som sådan räknas generellt sett som en klassisk badort invid Svarta havet. Arenan i sig ligger dock i staden Adler som ligger ett par mil söder om Sotji. Staden var under år 2014 värdstad för vinter-OS, och denna stadion var då plats både för invignings- och avslutningsceremoni. Alla hemmaklubbar för fotboll i denna stad har gått i konkurs och således används inte denna arena speciellt ofta nu för tiden.

Mötet mellan Mexiko–Sverige sker i staden Jekaterinburg. Här bor 1,4 miljoner människor och Centralstadion med 35 000 platser invigdes år 1957. Den kommer dock att renoveras under år 2018. Denna stad är faktiskt Ryslands fjärde största och kallades under Sovjettiden för Sverdlovsk efter kommunistledaren vid namn Jakov Sverdlov. Detta är en överlag modern stad som ligger vid floden Iset i Uralbergen. Här finn också flera skyskrapor i modern design. I denna stad finns också en relativt nybyggd katedral i klassisk stil på den plats där man sköt ihjäl tsar Nikolaj II och hans familj.

Om det svenska laget har tur och vinner in grupp väntar en åttondelsfinal i S:t Petersburg. Detta är huvudstaden i Tsarryssland och här bor hela 5,1 miljoner invånare. Här finn både Peter Paul-fästningen samt det berömda Vinterpalatset. Här finns också en arena som ligger byggd ovanpå den tidigare Kirov- stadion.